Tips för en härlig skidsemester

Att packa in hela familjen i bilen, svänga ut från uppfarten och dra iväg till en vecka i fjällen låter ju fantastiskt. Men alla som någon gång har gjort det vet att det sällan går så smidigt och enkelt som man kan tro. Det krävs ofta ganska mycket förberedelser innan, och när familjen väl är framme är det alltid någonting som glömts hemma. I denna text får du tips och idéer för en lyckad och mindre krånglig skidsemester.

En underbar vecka i fjällen är vad många drömmer om. Och för att den ska kunna bli precis så där perfekt är det några saker som är bra att tänka till på innan familjen sitter i bilen och är halvvägs framme. Om man vill ha egen bil upp på fjället, och samtidigt vill ha kunna packa in allt man kan tänkas behöva, men själv inte har dragkrok, kan man på Dragkrok365 enkelt skaffa en. Takbox är också ett alternativ, men kan upplevas som besvärligt när det är dags att plocka fram någonting.

skidåkare på bergUtrustning

Det är viktigt att välja utrustning efter sin egen nivå. Är du nybörjare kan det vara lite onödigt att lägga stora summor pengar på skidor du ändå inte kommer klara av att svänga runt. Om tanken bara är att använda utrustningen några dagar eller en vecka är ett bra alternativ att hyra utrustning. Detta kan göras antingen på plats, eller i en skidaffär i din hemstad.
Om man däremot kommer att vilja åka mycket på sina skidor, är det mer ekonomiskt att köpa egna. Alpinutrustningsvärlden kan verka som en hel djungel, med mängder av olika alternativ. Det viktigaste att tänka på är att köpa utrustning som passar din egen åkstil och nivå, samt att pjäxorna ska sitta bra. Under en dag i backen spenderas många timmar i pjäxorna, och för en trevlig upplevelse är det otroligt viktigt att de inte klämmer där de inte ska. Denna artikel i Svenska Dagbladet tar upp några ytterligare saker att tänka på.

Transport

Det finns flera olika alternativ för att ta sig upp i fjällen. Ett smidigt och miljövänligt sätt att resa är att ta tåget eller bussen. Något som är viktigt att tänka på då man reser med tåg eller buss, är att man allt som oftast behöver kunna bära sin packning själv. Det är också bra att fundera över hur man ska ta sig från stationen eller hållplatsen till backen eller sitt boende. Om boendet ligger en bit ifrån backen behöver man också tänka till på hur man tar sig mellan backen och boendet. På många skidorter finns det gratis bussar mellan stugbyar och liftar, men det kan vara värt att kolla upp innan man sätter sig på tåget.

man åker skidorKorta tips

  • Fixa rätt utrustning. Detta är jätteviktigt för att få en härlig semester.
  • Ta hjälp med utprovning. Många skidorter och skidbutiker har kunnig personal som vet hur en pjäxa ska sitta.
  • Tänk till på transport. Bil med dragkrok och släp kan vara ett bra alternativ till takbox.
  • Om du inte har egen bil, tänk till på hur du ska ta dig dit du ska när du väl är på plats i fjällen.
  • Tänk på solskydd. Solen tar mer än man tror när den reflekteras mot snön.
Scroll to top