Regler om vinterdäck

winter studded rubber, wheel, front view. photo with a shop in the backgroundFör att kunna köra säkert även vintertid gäller det att ha bra vinterdäck när halkan slår till. När det är dags att sätta på däcken beror på var du bor i Sverige och det skiljer sig mycket mellan de norra och södra delarna.

Det finns två typer av vinterdäck: dubbdäck och friktionsdäck. På ren is är dubbdäck det bästa valet men friktionsdäck är ett mycket bra alternativ på de flesta övriga vinterväglag. Reglerna för friktionsdäck och dubbdäck skiljer sig åt och dubbdäck får endast användas under vissa perioder.

När ska vinterdäck användas?

Enligt lag måste en bil ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. Betydelsen av vinterväglag är att det ska vara snö, is, modd eller frost på vägen men det är polisen som avgör om det är vinterväglag och därmed krav på vinterdäck vid platsen ni befinner er. Hos däck365.se kan du enkelt köpa billiga vinterdäck som passar din bil.

Friktionsdäck är tillåtna att använda året runt men om du använder dubbdäck under vintern får du endast ha dem under 1 oktober till 15 april. Skulle det vara snö och is där du bor tidigare eller senare än denna period är det tillåtet att använda dubbade däck även då.

  • Krav på vinterdäck mellan 1 december och 31 mars mars vid vinterväglag
  • Dubbdäck tillåtna mellan 1 oktober och 15 april samt vid vinterväglag
  • Vinterväglag innebär snö, is, modd eller frost på vägen

Välja dubbdäck eller friktionsdäck?

Vilken typ av vinterdäck du ska välja beror på var du bor och hur mycket du kör. I en stadsmiljö med asfalt och saltade vägar är friktionsdäck ett bättre val än dubb. Vissa städer har till och med förbud mot att köra med dubbdäck i de centrala delarna. Dubbdäck släpper ut mer farliga partiklar och försämrar därmed miljön mer än vad friktionsdäck gör. Ytterligare en fördel med friktionsdäck är att de är tystare och behagligare att köra med.

Dubbdäck passar dig som bor i ett område med mycket snö och is och som behöver bilen regelbundet i vardagen. Om du dessutom bor i ett område där plogning och halkbekämpning sker sällan kan ibland dubbdäck vara det enda alternativet för att komma fram säkert.

Scroll to top