Intresset för skidåkning har fått ett uppsving i samband med att Corona-pandemin kom, framförallt längdskidor. Att köpa bra skidkläder och att anpassa utrustningen efter syftet med skidåkningen är viktigt.
Det är inte bara den alpina skidåkningen som har fått ett uppsving i samband med Corona-pandemin utan det har också längdskidorna fått. Att åka längdskidor har blivit en ny favorit hos många. Kanske för att det är en bra träningsform utomhus men också en upplevelse.
Viktigt att tänka på:
- Skidkläder av bra kvalité.
- Skidor anpassade för din åkning.
- Kolla upp skidspåren innan du ger dig ut.
Köp skidkläder av bra kvalité
Men vad behöver du för utrustning om du är nybörjare och vill testa på att åka längdskidor?
Du behöver skidor, stavar och bra skidkläder. För att hitta ett stort sortiment bland skidkläder, köp skidkläder här som är framtagna av olika längdspecialister. Det viktigaste är det yttersta lagret som är jackan och byxorna. De ska skydda främst mot vind och kyla men också regn. Det är viktigt att jackan kan andas och släppa ut fukt. Oftast är det bra med tre lager men vid varmare väder fungerar det med två. Tänk på att skidkläderna helst ska sitta tight och inte fladdra runt. På händerna tar du ett par handskar som är anpassade för längdåkning och en mössa eller pannband. Om du väljer bra grejer kommer det att belöna sig i skidspåret.
Välj utrustning efter syfte
Själva utrustningen som skidor, stavar och pjäxor är också viktiga när du ska åka längd. Först ska du fundera på vad som är syftet med din skidåkning. Är det en skidtur för att åka runt och ha det trevligt med familjen eller ska du åka för att träna? Det är viktigt att ha en skida som är anpassade för den åkningen du ska genomföra. Förutom skidorna behöver du pjäxor och stavar som ska ge dig stöd och komfort i skidspåret. Är det första gången du ska åka skidor och befinner dig på en ort som har skiduthyrning kan du alltid hyra en gång för att pröva. På det stora skidanläggningarna i Sverige går det ofta hyra. Där finns det också bra information om skidspår, spåravgifter och annan nödvändig information. Kolla upp skidspåren innan för att inte åka vilse. Tänk på att det tar ett tag att lära sig tekniken, ge inte upp.