Från hyresrätt till bostadsrätt – gör det rätta köpet!

Är du i färd med att köpa en ombildad hyresrätt? Då finns det saker att tänka på innan du fastslår köpet. Om du hyr en lägenhet som är på väg att bli bostadsrätt har du rätt att köpa den eller bo kvar och hyra. Men om du vill köpa – hur mycket kostar det och vilka tips ska du ta del av?

Det kan verkligen vara värt att köpa din hyresrätt om den är på väg att ombildas. Du kan nämligen få den till ett billigare pris än själva marknadsvärdet och vinna en rejäl slant på det. Vid en ombildning är det även bra att ha koll på så mycket som möjligt eftersom det är en lång och ibland lite komplicerad process. Ta hjälp av https://interesta.se/ för expertrådgivning i dessa sammanhang.

renovering av gammalt husVinn på din bostadsaffär

Vänta inte med att köpa din hyresrätt. Direkt vid ombildningen gynnas nämligen alla hyresgäster genom att få köpa sin bostad till ett nästan 30 % lägre pris än bostadens marknadsvärde. Du gör således en dunderaffär som du kan tjäna på i slutändan och när du senare säljer din lägenhet vidare. Det ska dock till att nämna att minst 2/3 av alla hyresgäster måste godkänna beslutet av en ombildning för att det ska gå igenom. De som vill fortsätta hyra har rätt till det och betalar hyran till bostadsrättsföreningen som nu blir den nya fastighetsägaren.

Den ekonomiska planen

Visst låter ombildning säkert som ett kanonval men om det inte görs någon ekonomisk plan så ligger BRF risigt till. Ekonomin är grundläggande i en bostadsrättsförening eftersom det är av dessa pengar som det tas av för att utföra renoveringar, åtgärder och annat som ska göra det trevligare för alla inblandade. Denna ekonomiska plan måste registreras hos Bolagsverket som bevis och intyg.

Scroll to top