Bostadsbristen drabbar studenterna

Höstterminen har dragit igång för de flesta. Vad som däremot skiljer grundskole- och gymnasielever från högskoleelever är att de i de flesta fall inte behöver oroa sig över hur och var de ska bo under studietiden.

Det är många som väljer att plugga på annan ort, vilket innebär att det krävs ett boende under tiden man vistas i den nya staden. Det här är något som blivit ett allt större hinder för varje år som går med tanke på den rådande bostadsbristen i landet. Att komma in på sin drömutbildning är inte längre den största svårigheten, det är boendet som kan sätta käppar i hjulet.

Ett stort problem över hela landet

Nu när höstterminen är i full fart väntar en tid med intensivt letande efter bostäder. I stort sätt ser det dock bättre ut i storstäderna jämfört med tidigare år skriver Sveriges Radio. Att bostadsbristen är under kontroll är däremot en underdrift. Det är inte bara i de största studentstäderna som bostadsbristen blivit ett problem. I den norrländska tidningen Norran illustrerar de hur bostadsläget ser ut för studenter runtom i landet. I majoriteten av studentstäderna behöver man vänta åtminstone en bit in på sin första termin innan man har möjlighet att få flytta in i en lägenhet. Men i de största städerna kan du räkna med att behöva vänta i minst ett halvår, trots att läget är bättre detta år.

I Uppsala som är en av de allra största studentstäderna är det hård konkurrens om studentbostäderna; både lägenheter och korridorer är för få. Upsala Nya Tidning skriver att folk inte enbart tar hjälp av de onlinetjänster som finns för att hitta boende, de har till och med börjat ringa och gå förbi fastighetsförmedlarnas kontor för att få hjälp. Det är en situation som försvårar studierna för många. Elevernas fokus bör läggas på sina skoluppgifter snarare än att leta igenom blocket dagarna i ända, men det är tyvärr inte möjligt som förstaårsstudent.

Scroll to top