Skärgården – en närliggande idyll

Bor du i Stockholmsområdet är chansen stor att du någon gång varit uti i skärgården. Har du aldrig varit där är det ett ypperligt tillfälle att åka ut nu när högsäsongen är över. Kanske hittar du en sandstrand helt för dig själv där du kan ta sommarens sista dopp?

Oavsett om du har en egen båt eller inte finns det alla möjligheter för dig att ta dig ut i skärgården. En del öar kan du till och med ta bilen till. Skärgården är faktiskt närmre än man kan tro! 

Våra skärgårdsfavoriter

Stockholms skärgård är stor. Det finns omkring 30 000 öar, men endast cirka 200 av dessa är bebodda. Även fast det bara är en minoritet av öarna som är bebodda är det många som lägger till med sin båt även på de obebodda öarna. Har du båt kan du ha turen att hitta en liten ö att lägga till vid och ha helt för dig själv. Om du däremot aldrig besökt skärgården kan det vara svårt att veta vilka öar som är bra och vilka man kan hyra boende på om man skulle vilja vara ute över flera dagar. Här nedanför listar vi några favoriter.

Från storstad till skärgård på 30 minuter

Fjäderholmarna som är den närmsta skärgårdsön ligger bara 30 minuter med båt från Stockholms innerstad. Beläget i sundet mellan Lidingö och Nacka kan du besöka den här närliggande idyllen. God mat och fint hantverk finns att köpa på ön, så väl som badmöjligheter. En perfekt dagsutflykt helt enkelt! Fjäderholmarna är en av flera öar som nämns i en artikel av Aftonbladet där de listar sevärda skärgårdsöar i Sverige. 

Bo på värdshus på en av skärgårdens största öar

Av Stockholms skärgårds 30 000 öar är vissa endast små stenklippor bebodda av måsar, det finns dock en del öar som har en riktigt stor area. En av dessa är Utö som ligger omkring 16 kilometer nordost om Nynäshamn. Det enklaste sättet att ta sig hit är däremot via båt från Årsta brygga. En resa som tar drygt 30 minuter. Om du är bekväm av dig och helst sover i en riktigt säng passar Utö perfekt för dig. Det är nämligen en av flera öar som har ett värdshus där du både kan sova och äta gott. Alldeles utmärkt för den som vill ha en lite lyxigare skärgårdsvistelse. Fler boenden i skärgården hittar du i den här artikeln av Expressen.

På Ängsö reser du tillbaka 200 år i tiden

Vårt sista tips är Ängsö som ligger i den norra delen av Stockholms skärgård, nästan i höjd med Norrtälje. Den här ön har så pass vacker natur och en mängd olika växtarter att den i början av 1900-talet blev en nationalpark. Faktum är att det jordbruk som bedrivs på ön görs på samma sätt som det gjordes för 200 år sedan, iallafall om man ska tro nyhetstidningen Skärgården. På ön kan du hitta närmare 450 olika växtarter, mer än dubbelt så många som finns på närmsta närliggande ö. Anledningen till detta sägs vara att man bedrivit slåtter på ön i över 300 år.

Scroll to top