Privatekonomin på olika platser i Sverige

Var du bor har stor betydelse för hur din privatekonomi ser ut. Om du bor i en storstadsregion har du förmodligen ett högt bolån eftersom bostadspriserna är höga. Bor du istället i en kommun i glesbygd är det troligt att du betalar hög kommunalskatt men har låga bolån.

sverigeMed andra ord finns det både för- och nackdelar med att bo i en stor stad eller på en mindre ort och var flyttlasset går brukar istället bero på var jobben finns och var familj och vänner bor. Oavsett bostadsort finns det flera tillfällen i livet då ett snabblån kan behövas. Kanske har tvättmaskinen eller kylskåpet gått sönder eller så behöver bilen repareras. När något oförutsett inträffar är det viktigt att snabbt kunna få fram pengar. Genom ett besök på https://utanuc.com/ kan du jämföra olika långivare som erbjuder lån utan UC. Du kan låna alla dagar i veckan och du har pengarna på kontot samma dag. Tänk på att betala tillbaka lånet i tid och att inte vara sen med betalningarna så att du inte riskerar påminnelseavgifter och inkassoavgifter.

Skatteskillnader i Sverige

ekonomi sverigeOrterna med högst skatt ligger långt ifrån storstadsregionerna och har ett svagt skatteunderlag på grund av en minskande befolkning. I exempelvis Dorotea kommun är skatten över 35 %. Dorotea ligger i Norrlands inland och i detta område återfinns flera av de kommuner med Sveriges högsta kommunalskatt. I Stockholm råder däremot omvända förhållanden vad gäller skatteläget. Bland annat Solna och Österåker har endast drygt 29 % i kommunalskatt. Med andra ord är det stor skillnad på bostadsort och vilken kommunalskatt som belastar privatekonomin varje månad. Hur stor skatt en kommun behöver ta ut beror bland annat på hur skuldsatt kommunen är och hur många invånare som arbetar och betalar skatt i kommunen. Under de senaste åren är det allt fler kommuner som har tvingats låna pengar för att täcka sitt investeringsbehov.

Storstadsbon lånar mest

Även om kommunalskatten är hög på många glesbygdsorter och låg i storstäderna gäller det omvända förhållandet för bostadspriserna. Att köpa ett hus i Stockholm eller någon annan av de största städerna i Sverige kräver för det mesta ett rejält lån på ibland flera miljoner kronor. De hushåll som lånar allra mest återfinns i Stockholm där snittlånet ligger på mer än 3 miljoner kronor.

Scroll to top