Äntligen svampsäsong

Efter den torra sommaren var det nog få som höll hoppet uppe om en svamprik höst. En fuktig och lite kyligare augusti har dock vänt på det som först såg ut att bli en höst utan svamp till att det äntligen börjat gro i de svenska skogarna. Svampsäsongen är här!

Till mångas förvåning har både herr kantarell och Karl Johan börjat titta fram bland mossa och blad. Sensommaren och hösten är för många en tid för svampplockning i skogen. Ett sätt att aktivera sig samtidigt som man spar in pengar på att ha möjligheten att unna sig färsk tillagad svamp till middag.

Ut i skogen och leta

På med stövlarna och ta fram svampkorgen, det är dags att gå ut i skogen och lufsa. De första svamparna har dykt upp, trots att man för bara några dagar sen skrev att det var ont om svamp i skogarna. Självklart har värmen och torkan spelat en viss roll men det finns faktiskt svamp att plocka.

I Aftonbladet skriver de att det är karljohansvamp och svart trumpetsvamp som gäller för tillfället. Är du en ovan svampplockare är just soppar som exempelvis karljohan utmärkta nybörjarsvampar. Anledningen är att de är lätta att känna igen och att det inte finns många giftiga varianter att blanda ihop de ätliga med. De svarta trumpetsvamparna har även de ett distinkt utseende som är lätt att känna igen. Som namnet antyder på liknar de trumpethorn med en ljusgrå fot och en mörk tratt uppepå.

Var finns det svamp idag?

Precis som växter och djur trivs olika sorters svampar i olika förhållanden. Vissa trivs på gräsmattan medan andra främst växer i fuktiga och mörka miljöer. Idag hittar man de flesta kantareller och andra eftertraktade matsvampar i skogarna lite högre upp i landet eftersom de haft större mängder regn under sommaren. Om du bor i de södra delarna av landet och ännu inte hittat några kantareller kan du andas ut, Expressen har nämligen intervjuat en svampexpert som menar att det ”gula guldet” borde dyka upp snart i takt med att det faller mer regn.

Scroll to top