Så undviker du covid på semester i Sverige

Efter många månader av strikta restriktioner är det många som ser fram emot semester i sommar. Det är dock viktigt att följa rådande restriktioner för att undvika att smittas eller smitta andra med covid. Att testa sig, hålla avstånd och umgås utomhus är bra sätt att undvika covid under Sverigesemestern.

Det kan vara lockande att strunta i restriktionerna under semestern, men det är viktigt både för din och andras hälsa att följa de råd som gäller. Med några tips kan du dock ha en säker och trevlig semester i Sverige i sommar. Här kan du läsa mer om dessa.

Testa dig alltid

Innan du umgås med nära och kära på semestern kan det vara bra att göra ett test för att säkerställa att du inte bär på viruset. Hos www.carelab.se kan du boka tid både för PCR-test och antingentest. De har öppet alla dagar i veckan och ger provsvar samma dag inom 4-12 timmar. De finns i Stockholm, Malmö, Göteborg samt på Arlanda Flygplats. Ett PCR-test används för att undersöka om en person har en pågående infektion med covid-19. Det anses vara ett mycket säkert test. Om du ska träffa äldre släktingar eller personer i risk grupp som inte är vaccinerade är det extra viktigt att göra ett test innan för att skydda omgivningen.

Fortsätt hålla avstånd

Det finns många sätt att minska risken att smitta och smittas av covid-19 på semestern. Att hålla avstånd, träffa få personer samt tvätta händerna ofta är viktiga rekommendationer. Undvik gärna kollektivtrafik i den mån det går och stanna bara i butiker så länge som det behövs.

Vistas i naturen

Att vistas utomhus är ett bra sätt att minska risken för att bli smittad. Under sommarsemestern finns det många trevliga sätt att umgås utomhus, exempelvis grillkvällar och fika i solen. Planera gärna in semesteraktiviteter i naturen för att minska smittorisken.

Scroll to top