Låna utan UC – detta är fördelarna

Att låna utan UC är inte detsamma som att låna utan att en kreditupplysning görs. En kreditprövning måste alltid göras, och betalningsförmågan måste prövas. Hos UC påverkas ditt kreditbetyg av att alla kreditupplysningar registrerats och räknas samman, oavsett om de lett till ett lån eller en kredit. Med ett lån utan UC slipper du ifrån den negativa påverkan på ditt kreditbetyg, och på det sättet får du en mer rättvis bedömning och kan få bättre villkor för lånet.

Behöver du låna pengar finns det väldigt mycket att tänka på. UC – Upplysningscentralen – är det största företaget när det kommer till kreditupplysningar. Att ta ett lån utan att de är inblandade kan ge dig som lånar ett bättre kreditbetyg, som innebär vissa fördelar.

Lån utan UC – är det lån utan kreditupplysning?

När du väljer ett lån utan UC innebär det inte att det är ett lån där ingen kreditupplysning görs. Tar du till exempel ett lån via https://brixo.se/lan-utan-uc använder de sig av Bisnode istället, men även andra kreditupplysningsföretag kan användas. När röster höjs i debatten och menar att kreditprövningarna måste bli hårdare kan det låta som att det går att låna pengar utan att en kreditprövning alls görs. Så är inte fallet. Redan idag måste alla långivare kontrollera låntagarnas förmåga att betala tillbaka, och inte låna ut mer än de beräknas klara av. Och sanningen är att samtidigt som det finns människor som har svårt med lån de tagit har de allra flesta en bra kreditvärdighet och klarar också av att betala av på sina lån.

Varför låna utan UC?

När du behöver ta ett lån finns det en rad olika saker att tänka på. Men om en kreditupplysning alltid görs, varför spelar det då för roll om det är UC eller någon annan som gör kreditupplysningen?

UC är det allra största kreditupplysningsföretaget i Sverige, och det ägs av de sex största bankerna i landet. Hos UC finns det registrerat vilka lån du har och det registreras också varje gång du ansöker om ett nytt lån eller en ny kredit. Har många kreditupplysningar gjorts på dig under en kort tid ser det ut som att du är opålitlig och ditt kreditvärde sjunker på grund av det. I själva verket behöver kreditupplysningarna ju inte ha lett till att du tagit lån eller fått kredit hos alla som bett om dem. Men du får ett sämre kreditvärde ändå, och med ett sämre kreditvärde kommer du få sämre villkor för lånet du vill ta. Det kan vara att du inte blir beviljad ett lån eller en kredit överhuvudtaget, eller att du inte får låna så mycket som du behöver. Det kan också vara att du får högre avgifter, räntor eller måste betala tillbaka lånet snabbare.

Fördelarna med att låna utan UC

  • Kreditprövning görs oavsett – en säkerhet både för dig och långivaren
  • Du slipper att alla kreditupplysningar räknas, oavsett om de lett till att du fått lån eller kredit beviljad
  • Inga samlade kreditupplysningar som påverkar ditt kreditbetyg
  • Du får en mer rättvis bedömning och bättre villkor för lånen
Scroll to top